Rusija u energetskoj borbi nakon invazije na Ukrajinu je izgubila evropsko tržište

24/07/2023
minuta čitanja

U godinu i pol otkako je Vladimir Putin naredio trupama da napadnu Ukrajinu i prekinuo opskrbu prirodnim plinom putem plinovoda za mnoge kupce iz Evropske unije, Evropa je uspjela zamijeniti velik dio plina iz cijevi uvozom LNG-a i zabranila uvoz ruske sirove nafte i naftnih proizvoda

SAD je pojačao popunjavanje dijela praznine u opskrbi naftom i plinom koju je ostavila Rusija. Bila je to velika praznina, a američki proizvođači nafte i izvoznici LNG-a rado su je popunili.

“Trgovinski tokovi su se okrenuli naglavačke, a glavni korisnici su Bliski istok i američki izvoznici”, rekla je za Financial Times Amrita Sen, voditeljica istraživanja u konzultantskoj kompaniji Energy Aspects.

Rusija gubi evropsko energetsko tržište

Od invazije na Ukrajinu, Rusija je izgubila Europu kao kupca energije i sada je svedena na Kinu i Indiju zbog prodaje svoje sirove nafte. Kina i Indija su najveći, odnosno treći najveći svjetski uvoznici sirove nafte, tako da su potencijalna kineska i indijska tržišta za rusku sirovu naftu ogromna. Međutim, možda smo već vidjeli vrhunac uvoza indijske sirove nafte iz Rusije, kažu analitičari.

Evropa, sa svoje strane, kupuje više nafte i plina od Sjedinjenih Država i potpisuje dugoročne ugovore o opskrbi LNG-om s američkim izvoznicima, ugovore koji nisu bili toliko “dobrodošli” u Europi prije samo dvije godine kada su klimatski ciljevi bili na vrhu energetskih prioriteta razvijenih zemalja.

Ruski plin nigdje nije sankcioniran niti pod embargom, ali neki kupci u sjevernoj Aziji možda su postali oprezni zbog prevelike ovisnosti o ruskom LNG-u.

Prije rata i embarga na naftu, Rusija je činila gotovo 40% ukupnog evropskog uvoza sirove nafte, rafiniranih proizvoda i prirodnog plina. Trenutno EU ne uvozi rusku sirovu naftu, osim Bugarske, zbog odstupanja od EU propisa do 2024. Opskrba prirodnim plinom putem plinovoda iz Rusije sada čini manje od 10% opskrbe plinom EU-a, što je pad s gotovo 40% prije ruske invazije na Ukrajinu.

Najveći pojedini opskrbljivač plinom u Europi sada je najveći zapadnoeuropski proizvođač nafte i plina Norveška, bliski saveznik EU-a i osnivač NATO-a.

Neki azijski kupci možda se približavaju ograničenjima za rusku energiju

Dok se Evropa udaljava od ruskih fosilnih goriva, azijski kupci Kina i Indija postali su ključni kupci ruske sirove nafte. Indijski uvoz nafte iz Rusije nastavio je rasti u prvoj polovici 2023. jer jeftiniji izvoz ruske sirove nafte nalazi sve više kupaca u trećem najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte.

Više od godinu dana od početka rata, Indija se od marginalnog kupca ruske nafte pretvorila u najvažnije tržište za moskovsku naftu uz Kinu. Indijske rafinerije, ne poštujući ograničenje cijena G7 i tražeći jeftine oportunističke kupnje, prigrabile su mnoge ruske Uralske terete, koji su išli u sjeverozapadnu Europu prije embarga EU-a.

Ali Indija je možda doživjela vrhunac uvoza ruske sirove nafte, zbog infrastrukturnih ograničenja i potrebe za održavanjem dobrih trgovinskih odnosa s drugim dobavljačima sirove nafte, prema analitičarima Kplera.

“Indija će nastojati nastaviti s uvozom ruske sirove nafte, ali možda je dosegla svoju granicu, sprječavajući bilo kakve dodatne barele”, rekao je Janiv Shah, viši analitičar u Rystad Energyju.

Što se tiče prirodnog plina, čini se da Azija ima ograničenu kupnju ruskog LNG-a na licu mjesta, jer se procjenjuje da su glavni kupci u Sjevernoj Aziji smanjili uvoz iz ruskih izvoznih projekata na najnižu razinu u dvije godine. Kupci žele diverzificirati i izbjeći potencijalne buduće probleme s plaćanjima i isporukama, navodi Bloomberg.

Američki izvoznici nafte i plina pobjeđuju

Dok su se kupci u Evropi povlačili od ruske nafte, izvoz američke sirove nafte u Evropu je porastao i očekuje se da će nastaviti rasti.

Prošle godine, Evropa je bila na drugom mjestu nakon Azije u smislu kupnje sirove nafte u SAD-u. Evropski uvoz sirove nafte iz Sjedinjenih Država iznosio je u prosjeku 1,51 miliona barela dnevno (bpd) 2022., što je činilo 42% američkog izvoza sirove nafte, malo manje od 43% američkog izvoza koji je išao u Aziju, prema podacima EIA.

“Sankcije EU-a uvedene u deembru 2022. koje zabranjuju sav uvoz ruske nafte u Evropu morskim putem čine vjerovatnim da će se potražnja za američkom sirovom naftom nastaviti 2023.”, rekla je EIA ranije ove godine.

“SAD je prednjačio s rastućim izvozom nafte i plina i novim multimilijarderskim planom koji je odobrio Kongres za pobjedu u čistoj tehnologiji”, rekla je za FT Amy Myers Jaffe, profesorica istraživanja i stručnjakinja za energetiku sa Univerzitetu New York.

Na tržištu LNG-a, Evropa i Kina su u sve intenzivnijoj konkurenciji za potpisivanje dugoročnih ugovora o opskrbi s američkim proizvođačima i izvoznicima LNG-a.

Dugoročno ugovaranje LNG-a doživjelo je niz poslova posljednjih mjeseci, uključujući kupce u Evropi, gdje je energetska sigurnost zauzela centralno mjesto na račun zabrinutosti oko emisija iz uvoza prirodnog plin, piše Oilprice.com.

Idina vrh